КІЦМАНЬ 600

Головна » 2012 » Січень » 16 » Кіцманська Переберія
11:04
Кіцманська Переберія

Гурт "Вашківецька Маланка” з міста Вашківці на Вижниччині став переможцем Другого Міжобласного фольклорно-етнографічного фестивалю "Маланка-фест”.

 

Загальна кількість вашківецьких маланкарів склала близько 200 осіб. У складі гурту творчу індивідуальність, яскраві костюми, цікаві режисерські рішення демонстрували колективи "Писаночка” та "Черемшина”. Разом з учасниками маланкового гурту приїхала й група підтримки.

 

Журі відзначило автентичні костюми "Вашківецької Маланки”, музичний супровід та віковий склад маланкового колективу – помаланкувати до Чернівців цього дня завітали й найменші за віком учасники – молодші школярі. Як відзначило журі, буковинську Маланку знають в Україні та світі, насамперед, саме завдяки Переберії у Вашківцях.

 

За перше місце у цьогорічному Фестивалі Маланок вашківецькі маланкарі отримали грошову винагороду у сумі 10 тисяч гривень. Друге місце та премію у розмірі 5 тисяч гривень отримав Кіцманський етнофольклорний самодіяльний театр "А калина не верба” з відродженням Єродів у маланковому дійстві тієї традиційної Маланки, яка була характерна для Буковини понад століття тому.
















Кіцманська Переберія виконала традиційні колядки, на учасниках гурту глядачі могли побачити білий домотканий одяг, окрайки з дзвіночками, австрійський однострій зі зброєю – шаблею та гверо, чотири крулі, паяц та жид.























  Маланку Сокирянщини представили у Чернівцях учасники гурту "Маланка” з села Сербичани – вони отримали третє місце та грошову винагороду у сумі 3 тисячі гривень, продемонструвавши гумористичну вправність.

 

Серед критеріїв, за котрими члени журі оцінювали колективи на "Маланка-фест-2012”, – відтворення особливостей традиційних для Буковини віншувань, автентичність текстів, костюми, мистецька індивідуальність, музичний супровід, виконавська майстерність.

 

Міжобласний фольклорно-етнографічний фестиваль "Маланка-фест” цьогоріч зібрав більшу кількість гуртів – торік на фестиваль приїхало 15 колективів, а вже цього року у фестивалі взяло участь 25 Маланок, та розширив географію – на костюмоване дійство до столиці Буковини прибули учасники з Тернопільської області. Щороку маланкове дійство стає й дедалі різнобарвнішим – маланкарі вигадують нові костюми, втілюють цікаві творчі задуми, демонструють вражаючу техніку. Зокрема, сьогодні вулицями Чернівців їздили "корабель "Титанік”, "крейсер "Аврора”, "літак”, "потяг", різноманітні брички, "трактори”, тематично прикрашені вантажівки.



Категорія: Новини КІЦ | Переглядів: 1663 | Додав: koizman | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вітаю Вас Гість