КІЦМАНЬ 600

Головна » 2010 » Грудень » 5 » Кінотеатр ім. І. Миколайчука
18:12
Кінотеатр ім. І. Миколайчука

 У селах та райцентрах України планують відкрити понад 1500 цифрових кінотеатрів. На Волині почали з Ківерець Протягом двох-трьох років у селах і районних центрах  по Україні планується відкрити понад 1500 цифрових кінотеатрів. Перша цифрова кіноустановка відкрилася у вересні в Білогородці Київської області, а 18 листопада відбулося відкриття нового цифрового кінотеатру в місті Ківерці Волинської області. Про це інформує інтернет-видання «Волинські новини».

Проект з відновлення мережі районних та сільських кінотеатрів, який передбачає переоснащення кінотеатрів цифровими технологіями, реалізує Мінкульт у співпраці з Національною кіностудією імені Довженка.

















Зокрема, передбачається, що кіностудія ім. Довженка забезпечить кінотеатри якісними фільмами національного та європейського виробництва, що підвищить інтерес глядацької аудиторії сіл і малих міст до сучасного кіномистецтва та сприятиме розвитку українського кінематографа в цілому.

Крім того,  кінотеатри зможуть отримати кінообладнання і підключити його до системи поширення цифрового контенту - кінофільмів, шоу, спортивних програм, а також отримати від кіностудії Довженка повну підтримку з питань організації функціонування кінотеатру. Очікується, що після того кінотеатр за рахунок доходу від власної діяльності зможе самостійно купувати нове обладнання і збільшувати кількість кінопоказів за рахунок нових фільмів і програм.

Якщо в радянські часи в України налічувалося 25 тисяч кіноекранів, з яких майже 17 тисяч - у маленьких містах та селах, то зараз їх залишилося всього 180. У той же час, при населенні Україні в 46 млн. чоловік необхідно як мінімум 1-2 тис. сучасних екранів.

На даний час з одинадцяти кінотеатрів у райцентрах Чернівецької області наразі діють тільки шість. В кінотеатрі "Сторожинець" завершують ремонт, а вже 4 грудня відкривають новий кіноклуб.

Якщо взимку в Чернівцях молодь може сховатись від холоду в нових розважальних комплексах, кінотеатрах та драмтеатрі, то в районних центрах області альтернативи барам та кафе немає. А вирушати до Чернівців, заради того, щоб подивитись новий фільм у зручному кінозалі, може дозволити собі далеко не кожен.

Прикро, що в кожному з одинадцяти районних центрів є свій великий кінотеатр, побудований ще за радянських часів, та майже половина з них наразі не діє.Через застаріле устаткування, нерентабельність остаточно закрили кіномережу в Сокирянському, Хотинському, Герцаївському, Кіцманському, Путильському районах та в м. Новодністровськ. Хоча в Сокирянському районі відновити демонстрації фільмів планують. Решта шість райцентрів змогли зберегти мережу, та тільки в деяких добросовісно "крутять" нові фільми. Пристойні кінотеатри у Вижниці, Заставні, Кельменцях та Сторожинці. 

Така ситуація склалася через те, що всі районні дирекції кіновідеомережі тепер належать районним або міським радам, і сприяти розвитку цієї галузі може тільки місцева влада. З нагоди 600-річчя м. Кіцманя та  до 70-річчя від дня народження  Іванна Миколайчука добре булоб щоб місцева влада посприяла проєкту з відновлення кінотеатру ім. І. Миколайчука, який передбачає переоснащення з цифровими технологіями,  що реалізує Мінкульт у співпраці з Національною кіностудією імені Довженка.
















Єдиний в райцентрі кінотеатр ім. І. Миколайчука не працює, частково приміщення здається в оренду, будівля кінотеатру перебуває в доброму стані, лише зовні розписана "вуличними" художниками. Якщо ще влітку у Кіцмані можна прогулятися парком, то взимку альтернативою холодним лавицям є хіба що більярдна чи комп'ютерна. Варто зазначити, що кіцманський районний кінотеатр ім. І. Миколайчука не працює вже три роки. Останнім часом в кінотеатрі транслювали футбольні матчі.

Кінотеатр ім. І. Миколайчука (300 місць) перебуває на балансі Кіцманської райради. Нещодавно передали його в підпорядкування Будинку дитячої творчості, аби вони організовували там роботу гуртків, конкурси, тематичні вечори, – розповідає начальник відділу розвитку територій та комунальної власності Кіцманської районної ради Василь Буковей. – Відтак Будинок дитячої творчості передав в оренду на два роки фойє кінотеатру приватному підприємцю. Нині там працює бістро "Гоша" а потрібно тематично оформити фойє світлинами з кінострічок актора та й назву замінити підприємцю наприкла кавярня "Вавілон ХХ " – актор, режисер, автор сценарію 1979р.І.Миколайчук. Взагалі добре що, хоть хтось доглядає за кінотеатром, тому владі порібно і надалі  сприяти приватному підприєцю в оренді.

Лише спільними зусиллями місцевої влади та проектом з відновлення мережі районних та сільських кінотеатрів, який передбачає переоснащення кінотеатрів цифровими технологіями,  яке реалізує Мінкульт у співпраці з Національною кіностудією імені Довженка, кінотеатр запрацює.

Проект потрібно реалізувати до 15 червня 2011 року,  відкрити оновлений кінотеатр до 70-річчя від дня народження Івана Васильовича Миколайчука
15.06.1941 - 03.08.1987
р. Провезти низку акцій. Запросити делегацію Національної Спілки кінематографістів України та учасників поекту, для відкриття оновленого кінотеатру, присвячену митцю в примішенні кінотеатру імені Івана Миколайчука провести вечір пам’яті майстра кіно. Вшанувати його пам’ять в рідному селі Чортория Кіцманського району. То буде  велика шана нашому земляку,  він був обличчям і душею українського кіно.

Адже у прес-службі мінкульту відзначають, що завдяки цьому проекту Україна йде в одному напрямку з провідними країнами Європи, які вже реалізували або реалізовують зараз подібні проекти з облаштування цифрових кінотеатрів у невеликих містах.

Категорія: Новини КІЦ | Переглядів: 5686 | Додав: koizman | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вітаю Вас Гість