КІЦМАНЬ 600

Головна » 2010 » Грудень » 7 » Музей району
21:13
Музей району



























З нагоди 600-річчя Кіцманя відкрити районний музей

Розташувати музей можливо наприклад в будинку колишнього повітового суду, спорудженому в 1910 році. Експозиційна площа 300 кв.м. За профілем і змістом експозиційного матеріалу носилоб історико-краєзнавчий, природничий та етнографічний характер.

Музей мавби п’ять залів і галерею: історико-етнографічний зал, природничий, історії району, зал народної творчості, сучасного розвитку регіону, картинну галерею.

Експозиційний матеріал дозволявби екскурсоводам розкривати історію району, окремих населених пунктів з давніх давен до нашого часу. Знайдені під час археологічних розкопок, наприклад експонати: кам’яні скребки, ножі, наконечники стріл, черепа, зуб мамонта і таке інше, свідчали про те, що у нас мешкала древня людина ще в період палеоліту, неоліту, бронзового та залізного віків.

З великим інтересом  екскурсії,  розкривалиб тему: "Територію краю”. Відтворити  інтер’єр селянської хати ХVІІІ-ХІХ століття дасть поняття про житло і побут наших предків, ремесла, якими вони воло-діли, сільськогосподарським реманентом, одягом, знаряддями праці.

В окремому розділі розкривається тема:  З репродукцій, копій документів, науково-публіцистичних і художніх творів відвідувачі дізнавались би про  поселення в середині XVIII століття на території району.

Відвідувачі з непідробною цікавістю розглядали грошові знаки тих часів, печатки,  предмети побуту, якими торгували на  ярмарках.

Хронологічним продовженням оформити зал, де розміщені інформаційний і експозиційний матеріал про учасників  Великої Вітчизняної війни., колективізації, індустріалізації, чорну сторінку історії- роки голоду 1946 -1947 року, репресії.

Зал природи вміщував би в собі матеріал, що дає можливість екскурсоводам розповідати про географічне положення району, рельєф, грунти, клімат, звірів і птахів, багаточисельні гербарії рослин, діорами які дають уявлення про фауну і флору рідного краю.

В кімнаті народної творчості відвідувачі милувалисяб вишиванками майстринь кінця ХІХ - початку XX століття, витворами народного мистецтва, писанкарством.

І щоб не твердили історики різних часів і народів про ті далекі події, як би не сіяли міжнаціональну ворожнечу, ідея єдності люду, який заселяв наш край в ту сиву давнину, не може бути стерта з анналів історії, бо то істина, що не підлягає перепису і переосмисленню.

Заснувати музей району з нагоди 600-річчя м.Кіцманя можливо лише спільними зусилями, районої ради та селами району.












Категорія: Новини КІЦ | Переглядів: 1041 | Додав: koizman | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вітаю Вас Гість