КІЦМАНЬ 600

Головна » 2011 » Січень » 17 » "Від Різдва Христового до Йордану".
14:28
"Від Різдва Христового до Йордану".















16 січня 2011 року, Музей народної архітектури та побуту провів - обласний театралізований фольклорно-етнографічне свято "Від Різдва Христового до Йордану".





















У концерті брали участь аматорські колективи Чернівецької області, які маланкували.

Учасники Кіцманської Маланки виставили реквізит, в який були одягнені під час святкування.















Чернівчани і гості міста, побачили маланку, чорта, жида, циганку, полковника, генерала, майора, шандарів та жовнірів ХІХ століття. Всі бажаючі мали змогу  зробити фото напамять з персонажами свята.





                        МАЛАНКА

В ніч з 13 на 14 січня по Буковинських оселях ходить маланка.

Постать маланки є центральною, традиційно то перебраний в маланку хлопець.У переберії залюбки участують від мала до велика.

Переберія є унікальною традицією нашого краю. До цього дійства готуються заздалегідь і дуже ретельно. Шиють костюми казкових героїв та реальних персонажів. Маланка (переберія) відкриває світу нашу культуру, наші традиції.

Цього року етнофольклорний театр « А калина, не верба » відтворив події   далекого минулого , з- за часів Австрії. До дрібних деталей реконструював костюми жовнірів тієї епохи, з гумором відтворивши події минулого, виконуючи театралізовані дійства та аутентичну Кіцманську маланчину коляду, ходили від хати до хати. Де кожен господар радісно запрошував їх.

Так само із  радістю театр запросили до гірсько- лижного курорту  Мигово.  Своїм виступом вінчували іменитих гостей та туристів звідусіль, щоб іноземці побачили яскравий фестиваль  Буковинської культури. (відео)

15 січня у Чернівцях відбувся  фольклорно- етнографічний міжобласний фестиваль маланок.

Театр  « А калина, не верба » брав  участь у фестивалі пропагуючи відродження обрядових дій Кіцманьщини. Костюми 200- літньої давнини нікого не залишили байдужими. Бажаючих мати фото в сімейному альбомі з полковником чи генералом  Австрійської армії було чи мало.

Австрійські « Вояки» понад 2 години пробирались крізь натовп до сцени. Бажання побачити мініатюру «Жовняри на урльопі» глядачам не завадив проливний дощ та 30- хвилинні проблеми зі струмом.

 Чернівчанам  та гостям міста  на довго запам’ятається цей  яскравий  народний карнавал. (відео)




Категорія: Новини КІЦ | Переглядів: 2056 | Додав: koizman | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вітаю Вас Гість