КІЦМАНЬ 600

Головна » 2011 » Жовтень » 10 » Топіарний сад - міські зелені насадження
14:29
Топіарний сад - міські зелені насадження



Декоративна стрижка рослин. На превеликий жаль, наше садівництво надовго було відлучено від світового досвіду. Що залишилися в спадщину сади і парки поступово змінили свій вигляд відповідно до нових функцій, покладених на них, і декоративна стрижка, там, де вона збереглася, звелася до геометричного мінімуму: кулі, куби, конуси і т.д. Багато хто, дивлячись на фотографії в журналах, думають, що таке зелене Топіарне диво в наших умовах створювати неможливо. Просто боятися зламати стереотипи.

 Мій погляд на декоративний сад може відрізнятися від традиційного, але він у мене є. На даний момент сформувалася така ситуація: присадибні ділянки, мають, як правило, досить скромними розмірами, а зелені насадження на вулицях, вірніше ділянки, відведені раніше під них в міській межі, сильно зменшилися в результаті хаотичної забудови даних територій магазинчиками, кафе, автостоянками. На мій погляд, саме через маленьких розмірів острівців зелені, з'являється необхідність у використанні нових, або, скоріше старих, напівзабутих прийомах садівництва - Топіарне стрижці.

 Практично всім міським зеленим насадженням в якійсь мірі довелося потіснитися, пустивши на свою територію магазинчики, кафе і т.д.

 Тепер ми змушені спостерігати в алейних посадках біліють "зади" новоділів. Все це в досить короткі терміни можливо прикрити посадкою нових чагарників під Топіарне стрижку. А подекуди буде потрібно тільки сильна омолоджуюча обрізка старих посадок з метою адаптувати їх до нових вимог. До того ж це обійдеться дешевше. Щільна стрижена форма не дозволить проникнути крізь неї, і значно спростить прибирання сміття, дозволить уникнути заломів гілок у разі обледеніння або налипання снігу.

 Використовуючи, навіть найпростіші, Топіарне форми, можна значно змінити вигляд наших вулиць. А поєднання садово-паркової скульптури і грамотно підібраного живого матеріалу дасть масу нових декоративних можливостей, не вимагаючи при цьому витрат на послуги кваліфікованого садівника.

Топіарне сади можна і потрібно створювати. Але для цього потрібна підтримка і розуміння адміністративних органів. Треба прагнути зробити оточуючий нас світ прекрасним, багатоликим і чудесним, а не нарікати на те, що ми ще не готові до розуміння і сприйняття краси, ахати на чудеса озеленення європейських міст.

 

Категорія: Новини КІЦ | Переглядів: 2209 | Додав: koizman | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вітаю Вас Гість